9 de octubre de 2015

Dia de la comunitat Valenciana.

<<E quan vim nostra senyera sus en la torre descavalgam del vacal, e encreçam nos ves l'orient, e ploram de nostres uyls, e besam la terra per la gran merce que Deus nos havia feyta.>>
 (Jaume I, el Conqueridor)


Hui, divendres 9 d'octubre, és el dia de la Comunitat Valenciana com a commemoració del dia en que Jaume I el conqueridor va entrar de forma oficial a la ciutat de València en 1238. Era el dia de Sant Dionis quan va acabar el domini del monarca àrab Abul Djumayl Zayyan.

 En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l'any 1977, quan el Plenari valencia proclama aquesta data com a Dia de la Comunitat Valenciana.


La Senyera és la bandera de la Comunidad Valenciana. I és la gran protagonista del 9 d'octubre.


Segons el nostre estatut d'autonomía la senyera tradicional de la comunitat esta composta per quatre barres rojes, sobre un fons groc i coronada per una franja blava.

L'actual senyera, la qual està present en la processó, és de l'any 1928, quan degut al mal estat de la del segle XVI, es va fabricar una nova en la Fabrica de teixits de Eudardo Sanchís.

A més, el 9 d'ocutbre se celebra La Mocadorà que consisteix en un mocador de seda que s'ompli de dolços. S'han de nugar les quatre puntes del mocador per donar-li forma de bossa. Aquest mocador es regala a les dones com símbol d'amor i afecte. Aquest dia és celebra a València, el dia dels enamorats. Aquest costum provee del mateix dia de la conquesta de la ciutat, en que les dones de València, regalaven als conquistadores fruites fresques embolicades en mocadors rústics.


No hay comentarios:

Publicar un comentario